Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Τρεις Μέρες Ευτυχίας: οι DNA και το σαουντρακ 

DNA / Εργαστήριο σύγχρονης μουσικής

Από τη Νίκη Ξένου / ΣΙΝΕΜΑ 222
Έχουν συνθέσει μερικά από τα πιο γνωστά σκορ διαφημιστικών σποτ. Ευθύνονται για τη μουσική μίας από τις πιο ιδιαίτερες σειρές της ελληνικής τηλεόρασης («Επιφάνεια»), ενώ έχουν γράψει μουσική και για το θέατρο. Στο βιογραφικό τους συμπεριλαμβάνεται και μια συνεργασία με τον ηγέτη των The Fall, Μαρκ Ι. Σμιθ. Η στήλη συνάντησε τους DNA με μία κινηματογραφική αφορμή, τη δημιουργία του σάουντρακ της νέας ταινίας του Δημήτρη Αθανίτη, «Τρεις Μέρες Ευτυχίας», που θα κάνει πρεμιέρα τον Σεπτέμβριο, στο 17ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας Conn-x.
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
Το Dna Lab είναι η «η προέκταση των DΝΑ, της μουσικής κολεκτίβας που ξεκίνησε το 1997 από τους συνθέτες Αλέξανδρο Χρηστάρα και Μιχάλη Νιβολιανίτη και στη συνέχεια το 2000 απέκτησε την έδρα του στο Dna Lab, στούντιο ηχογράφησης και επεξεργασίας, χώρο έκφρασης και πειραματισμού. Στους συνεργάτες προστέθηκαν οι Γιάννης Σκανδάμης και Γιώργος Ραμαντάνης (Lowtronik). Από το 2008, το Dna Lab ξεκινά την περιπέτεια  της κινηματογραφικής μείξης με ταινίες όπως ο ΄΄Κυνόδοντας΄΄, το ΄΄Guilt΄΄, ΄΄Ο Γιος του Τσάρλυ΄΄, ΄΄Το Κακό 2΄΄, διάφορες μεταγλωττισμένες σειρές κινουμένων σχεδίων και φυσικά το ΄΄Τρεις Μέρες Ευτυχίας΄΄».
Στον κινηματογράφο είναι «όλα διαφορετικά όταν θέλουμε να είναι. Το σημαντικότερο είναι η συνεργασία και το ομαδικό πνεύμα, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να έχει την προσωπική του γλώσσα και αυτό που το ίδιο το περιεχόμενο απαιτεί».
Η συνεργασία με τον Δημήτρη Αθανίτη προέκυψε αρχικά «με την ταινία μικρού μήκους ¨Madonna Calls Fassbinder¨ και συνεχίστηκε με την πρωτότυπη μουσική, τον ηχητικό σχεδιασμό και την τελική μείξη για τη νέα του ταινία».
ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
Στην τηλεόραση «δουλέψαμε με τον Βασίλη Τσελεμέγκο στην ΄΄Επιφάνεια΄΄. Από το υλικό αυτό προέκυψαν διάφορα πράγματα, μεταξύ των οποίων και το Dark Project (www.dnamusic.gr/thedarkproject ), το τραγούδι της σειράς που το ερμηνεύει η Ελένη Πέτα, αλλά και η τηλεταινία ΄΄Ο Δρόμος΄΄, που σήμανε και την αρχή της συνεργασίας μας με την Έλλη Πασπαλά». Σύμφωνα με τους DNA, ο χώρος της διαφήμισης μοιάζει «με χριστουγεννιάτικο δέντρο: τα φωτάκια του άλλοτε τρεμοπαίζουν, άλλοτε σβήνουν και χάνονται, σπάνια δε, λαμπυρίζουν τόσο δυνατά που το φως τους διαχέεται εκεί που δεν το περιμένεις».
ΜΟΥΣΙΚΗ
Στην Αθήνα, το 2001, «συναντήσαμε τον Μαρκ Ι. Σμιθ κι έπειτα ηχογραφήσαμε μαζί του στο Appolo Studios του Δουβλίνου. Ακολούθησαν τελικές ηχογραφήσεις, μείξη στο Dna Lab και το αποτέλεσμα ήταν το ¨Misery¨, με τον ίδιο στα φωνητικά. Αυτή ήταν και η δική του συμμετοχή, ανάμεσα σε άλλες, στο Dark Project». Τώρα, «ετοιμάζουμε μια συλλογή που θα κυκλοφορήσει αρχικά μόνο ψηφιακά, με τίτλο “Dna Selected Works”, που θα περιλαμβάνει μουσικές μας από ακυκλοφόρητα μέχρι σήμερα έργα για τον κινηματογράφο, την τηλεόραση και το θέατρο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου