Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011



ΠΟΛΗ ΚΡΥΜΜΕΝΗ, Εγκατάσταση, Δημήτρης Αθανίτης
Η "αρχιτεκτονική" του ματιά καθηλώνει... (ΣΙΝΕΜΑ 219)
  Η γκαλερί ΤinT παρουσιάζει την εγκατάσταση-προβολή με τίτλο "Πόλη Κρυμμένη" του σκηνοθέτη Δημήτρη Αθανίτη. Η παρουσίαση γίνεται με αφορμή την προβολή της νέας ταινίας του γνωστού σκηνοθέτη με τίτλο "Τρεις Μέρες Ευτυχίας" στην αγορά του 52ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. 
 
Στοχεύοντας στην ανακατασκευή-αποκάλυψη της εικόνας της πόλης, η Πόλη Κρυμμένη είναι μια πρωτότυπη σύνθεση με οπτικό υλικό από έξι μεγάλου μήκους ταινίες φιξιόν του σκηνοθέτη, όπου η πόλη έχει μια ιδιαίτερη θέση .
Μια άγνωστη πόλη ξεπηδά μέσα από τις ταινίες του Δημήτρη Αθανίτη. Από τις ασπρό-μαυρες πρώτες ταινίες, ως το σκληρό μπλε της τελευταίας, εικόνες απροσδόκητες έρχονται να επανασυνθέσουν μια πόλη άγνωστη, απόκοσμη, κρυμμένη καλά. Οι χώροι κινηματο-γραφούνται σαν πρόσωπα. Αναπνέουν υπόκωφα, έχουν έντονα σημάδια ζωής. Χώροι που δεν υπάρχουν πια, χώροι που έχουν μεταμορφωθεί, χώροι που δεν μπορείς να αποκρυπτο-γραφήσεις. Μια πόλη κρυμμένη.


 
Ο Δημήτρης Αθανίτης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε κινηματογράφο και αρχιτεκτονική. Η πρώτη ταινία του "Αντίο Βερολίνο" (1994) κέρδισε δύο διακρίσεις στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και έγινε καλτ, ενώ η δεύτερη ταινία του "Καμιά Συμπάθεια Για Το Διάβολο" (1997) ήταν υποψήφια για τον Χρυσό Αλέξανδρο και κέρδισε το Βραβείο Ερμηνείας με την Λένα Κιτσοπούλου. Η ταινία του "2000+1 Στιγμές" επιλέχτηκε από τον αυστραλό σινεάστ Μπιλ Μουσούλη ανάμεσα στις 10 καλύτερες ταινίες για το 2001 στο Senses of Cinema, ενώ είχε διεθνή αναγνώριση με κριτικές στα Variety, Sequenses, Age, κ.α. Η τελευταία ταινία του, "Τρεις Μέρες Ευτυχίας" άνοιξε το ελληνικό τμήμα στο Διεθνές Φεστιβάλ της Αθήνας. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και γενικός γραμματέας της.

Εγκαίνια: Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου, ώρα 7.30 μμ.
Διάρκεια εγκατάστασης :10 -19 Νοεμβρίου.

http://www.tintgallery.gr/greek/upcoming_press.asp?cateid=1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου