Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

e-go.gr / Cinemag / ΓΚΟΟΥ ΛΟΚΑΛ

 http://www.e-go.gr/cinemag/summary1.asp?catid=17445&subid=2&pubid=128780580

Το ελληνικό σινεμά πάει Νύχτες Πρεμιέρας Conn-x - επεισόδιο 1

Online 12:02 15/9
Text Size Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα Γράμματα mail to Εκτυπώστε το Αρθρο
Το ελληνικό σινεμά πάει Νύχτες Πρεμιέρας Conn-x - επεισόδιο 1
Οι Νύχτες Πρεμιέρας Conn-x στηρίζουν το ελληνικό σινεμά και επιλέγουν 12 νέες ταινίες για το φετινό πρόγραμμά τους. Διαβάστε εδώ κάθε μέρα ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την κάθε ταινία και τους συντελεστές της, συνοδευόμενες από τις φωτογραφίες της Ιωάννας Χατζηανδρέου, ενώ για περισσότερες φωτογραφίες της, αναζητήστε το περιοδικό ΣΙΝΕΜΑ που κυκλοφορεί και το ειδικό εκτενές αφιέρωμα που περιέχει για τις ελληνικές ταινίες του φεστιβάλ.

Σήμερα: "Τρεις Μέρες Ευτυχίας" του Δημήτρη Αθανίτη
Σε μία πόλη σε αποσύνθεση, τρεις νέες γυναίκες ψάχνουν διέξοδο. Η Ιρίνα ετοιμάζεται να φύγει στον Καναδά για να ξεφύγει από την οικογένειά της που την εκδίδει. Η Άννα παντρεύεται για να διώξει το φάντασμα της διαλυμένης της οικογένειας. Η Βέρα, στο ξεκίνημα της καινούργιας της ζωής, έρχεται αντιμέτωπη με την κρυφή πραγματικότητα της οικογένειάς της. Μέσα σε τρεις μέρες οι πορείες τους διασταυρώνονται αναπάντεχα και τις οδηγούν σε μία βίαιη ενηλικίωση.
- Το προηγούμενο φιλμ του Δημήτρη Αθανίτη, «Η Πόλη των Θαυμάτων» (2005), εκτυλισσόταν κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004, συλλαμβάνοντας κάτι από την αισιοδοξία της εποχής εκείνης.

 
- Ο σκηνοθέτης συνέλαβε ωστόσο και την ιδέα για το σενάριο του «Τρεις Μέρες Ευτυχίας» την ίδια περίπου περίοδο, «προφητεύοντας» κατά κάποιον τρόπο αυτό που έμελλε να έρθει, την παρακμή μετά την πανηγυρική ευφορία της διοργάνωσης.

- Τα δύο πρώτα φιλμ του Αθανίτη, το καλτ «Αντίο Βερολίνο» (1994) και το βραβευμένο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης «Καμιά Συμπάθεια για τον Διάβολο» (1997), όπως και κάποια από τα μικρού μήκους του σκηνοθέτη είναι ασπρόμαυρα, κάτι που του χάρισε στον κύκλο τον τεχνικών το παρατσούκλι «ο άνθρωπος που κατάργησε το χρώμα».
- Ο Αθανίτης έχει επίσης διασκευάσει και σκηνοθετήσει για το θέατρο την ταινία του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ, «Τα Πικρά Δάκρυα της Πέτρα φον Καντ».
- Πριν ασχοληθεί με το σινεμά, ο Δημήτρης Αθανίτης σπούδασε αρχιτεκτονική, κάτι που προδίδεται στις ταινίες του από τα εικαστικά φροντισμένα πλάνα.
- Σε μία αλλόκοτη αντιστροφή ρόλων, ο Δημήτρης Αθανίτης συνεντευξίασε το 2008 τον ιδρυτή του περιοδικού ΣΙΝΕΜΑ και των Νυχτών Πρεμιέρας, Γιώργο Τζιώτζιο, για το τεύχος 18 του περιοδικού του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, Μοτέρ.
- Η μία από τις τρεις πρωταγωνίστριες της ταινίας, η Αλεξάνδρα Αϊδίνη, που υποδύεται την Άννα, είναι κόρη του διάσημου ζωγράφου Διαμαντή Αϊδίνη και της Ιταλίδας αρθρογράφου της Ελευθεροτυπίας, Ελιζαμπέτα Καζαλότι, και αποτελεί ανακάλυψη του Θόδωρου Αγγελόπουλου – ο πρώτος της ρόλος ήταν η Ελένη στο «Λιβάδι Που Δακρύζει» (2004).
Θανάσης Πατσαβός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου