Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Οι γυναίκες δεν παραιτούνται από το όνειρο, X. Παπαιωαννου, 'E'

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=31402

Συνεντευξη στη Χρυσουλα Παπαιωαννου

Με την ψυχή στο στόμα να προλάβει τις τελευταίες χειμωνιάτικες μέρες είναι ο Δημήτρης Αθανίτης.
Η Αννα (Αλεξάνδρα Αϊδίνη) είναι μία από τις ηρωίδες της ταινίας που αναζητούν την ευτυχία στους δρόμους της Αθήνας. Η Αννα (Αλεξάνδρα Αϊδίνη) είναι μία από τις ηρωίδες της ταινίας που αναζητούν την ευτυχία στους δρόμους της Αθήνας. Ολοκληρώνει τα γυρίσματα της νέας του ταινίας, «Τρεις μέρες ευτυχίας», και για χάρη της θέλει να αποφύγει τις ανοιξιάτικες καλοκαιρίες. «Είναι δράμα και μάλιστα θα ήθελα να είναι ακραίο και σοκαριστικό», μας λέει. Μην τρομάζετε. Σπεύδει να διευκρινίσει ότι «δεν μου αρέσει να σοκάρομαι εκβιαστικά στο σινεμά, αλλά μόνο με τη συγκατάθεσή μου. Συμβαίνει, όμως, συχνά στον κινηματογράφο, ειδικά με τον ήχο, που καμιά φορά σε καθοδηγεί απόλυτα και σου υποδεικνύει πού να χαμογελάσεις και πού να κλάψεις. Καμιά φορά, αν κατεβάσεις τον ήχο, είσαι στο κενό».
Στις «Τρεις μέρες ευτυχίας» ηρωίδες είναι τρεις γυναίκες, οι οποίες αναζητούν την ευτυχία στους δρόμους της Αθήνας. Βρίσκονται πριν από μία σημαντική στιγμή: για την Αννα (Αλεξάνδρα Αϊδίνη) είναι ο γάμος, τη Βέρα (Κατερίνα Φωτιάδη) το πτυχίο φιλολογίας και τη Ρωσίδα Ρίνα (Νικολίτσα Ντρίζη) το ότι φεύγει για τον Καναδά. Οι ζωές τους, ερήμην τους, διασταυρώνονται με τρόπο καθοριστικό. «Συμβαίνουν σε όλους μας συχνά πράγματα των οποίων οι αιτίες είναι δίπλα μας, αλλά δεν το ξέρουμε και κινούμαστε στα τυφλά», εξηγεί ο σκηνοθέτης.
Μια γυναικεία ταινία, λοιπόν; «Ισως», απαντά. «Οι ηρωίδες μου είναι γυναίκες γιατί παραιτούνται πιο δύσκολα από τα όνειρά τους και συμβιβάζονται πιο αργά. Εάν νιώσουν ότι τα πράγματα δεν είναι όπως τα θέλουν, είναι ικανές να τα αλλάξουν. Είναι πιο γενναιόδωρες, ανοιχτές, ασυμβίβαστες. Είναι και μια κατάρα αυτό. Βασανίζονται γι' αυτό που θέλουν. Μάλλον οι άντρες έχουν περισσότερες δικλίδες ασφαλείας για να ισορροπούν σε καταστάσεις», λέει.
Μπορεί η ταινία να είναι, όπως λέει, «ένα ταξίδι στη χώρα του συναισθήματος», αλλά ο Δημήτρης Αθανίτης έχει κρατήσει για μία ακόμη φορά πρωταγωνιστικό ρόλο και για την πόλη. Η ταινία έχει πολλά εξωτερικά γυρίσματα. «Η Αθήνα έχει ετερόκλητες εικόνες, και μάλιστα σε κοντινές αποστάσεις. Εχω γεννηθεί μέσα στο κέντρο και δεν έχω φύγει από δακτύλιο. Ολη η ενέργεια της πόλης είναι στο κέντρο», λέει. Οι «Τρεις μέρες ευτυχίας» είναι μια λόου μπάτζετ ταινία. Ο Δημήτρης Αθανίτης το έχει «ξαναδεί το έργο». Ωστόσο, γυρίζει τη μία ταινία μετά την άλλη («Αντίο Βερολίνο», «Καμμιά συμπάθεια για τον διάβολο», «Ονειρο καλοκαιρινής νύχτας», «2.000 1 στιγμές», «Η πόλη των θαυμάτων»). «Θα ήθελα να κάνω περισσότερες, γιατί κάθε φορά νιώθω σαν να ξεκινάω από το μηδέν. Ούτως ή άλλως, για να κάνεις σινεμά πρέπει να είσαι τυχοδιώκτης. Γιατί όσο κι αν υπάρχουν συνταγές, ο κινηματογράφος έχει το απρόοπτο μέσα του».
Παίζουν ακόμα: Κρις Ραντόνοβ, Δημήτρης Αγαρτζίδης, Ερρίκος Λίτσης, Λουκία Πιστιόλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου